Ooit afgevraagd waarom een ultrasoon bad altijd goed gevuld moet zijn? Dat is niet alleen om schade aan het bad te voorkomen, maar ook om het bad optimaal te laten werken.
Eerder schreef ik over de ultrasone geluidsgolven die worden opgewekt in een ultrasoon bad. Als deze golven optimaal worden opgewekt, dan werkt het bad het beste, er bestaat de meeste kans op cavitatie en dus op de best mogelijke reiniging. Maar deze optimale werking is afhankelijk van hoe vol het bad wordt gedaan.
De geluidsgolven worden opgewekt vanaf de bodem van het ultrasone bad en reizen naar het vloeistofoppervlak. De golven hebben een bepaalde lengte, de golflengte L – enigzins vergelijkbaar met de golven die je bijvoorbeeld op zee ziet. Zie ook de figuur hieronder. De golflengte is afhankelijk van de frequentie f van het ultrageluid en van de geluidssnelheid c in de vloeistof.
Om nu een optimaal systeem te krijgen, moeten er precies een bepaald aantal golflengtes vanaf de bodem tot aan het vloeistofoppervlak passen. In de meeste ultrasone baden is het optimale vloeistofniveau aangegeven met een streepje of een rand. Vullen tot deze hoogte geeft een redelijk optimale werking van het ultrasone bad. Maar de markering geldt alleen voor water bij kamertemperatuur. Zodra je het water verwarmt of zelfs een andere vloeistof gebruikt, dan verandert de geluidssnelheid en dus de golflengte. In dat geval moet de vulhoogte opnieuw berekend worden.
Er is nog tweede reden waarom de vulhoogte van het bad goed in de gaten moet worden gehouden: als er slechts een klein laagje vloeistof in het bad staat, dan gaat het bad snel kapot. De luidsprekers (piezo’s) die het ultrageluid genereren, kunnen dan hun energie en warmte niet goed kwijt, waardoor ze verslechteren en los raken.
Tip van ons: Vul je ultrasone bad altijd tot de goede vulhoogte voor een optimaal resultaat!