Microscoopobjectieven reinigen

De objectieven van microscopen zitten vaak dicht in de buurt van een sample en het is dan ook niet ongebruikelijk dat er restanten of spetters materiaal op een objectief terecht komen.

Het reinigen van objectieven wordt vaak gedaan met speciale vloeistoffen, doekjes, alcohol en/of perslucht. Dit is echter enigszins bewerkelijk omdat dit heel voorzichtig moet gebeuren: er mogen tenslotte geen krassen op de lenzen komen.

microscopeobjective

Ultrasoon reinigen is in potentie een betere techniek, omdat de reiniging ‘handsfree’ gedaan wordt. Een handige manier om een objectief in een ultrasoon bad te hangen is met onze BuBble bags. Plaats het objectief hierin, voeg demiwater toe (geen kraanwater want dat laat restanten achter!) en houdt het 1-2 minuten in een ultrasoon bad. Droog vervolgens de lens met bijvoorbeeld stikstof of perslucht en hij is weer klaar voor gebruik!

 

Enkele aandachtspunten:

  • Houdt de reinigingstijd kort: na een aantal uur kan er schade aan de lens, lijm en coating optreden. Normaal gesproken is 1-2 minuten in het ultrasoon bad voldoende.
  • Sommige vervuiling lost beter op in oplosmiddelen dan in water, echter wees hier voorzichtig mee want die oplosmiddelen kunnen ook het objectief aantasten. Met alleen water (plus evt. wat zeep) en juist gebruik van het ultrasone bad kom je al een heel eind.
  • Sommige objectieven zijn niet waterdicht, bijvoorbeeld objectieven met bewegende delen (‘spring-loaded’). Deze kun je beter handmatig reinigen.