Speciale uitgave ‘Ultrasonics Sonochemistry’ over reiniging met bellen

Bij het wetenschappelijk tijdschrift Ultrasonics Sonochemistry hebben bij ervoor gezorgd dat er een speciale editie is gewijdt aan het thema ‘Cleaning with bubbles’. Deze speciale uitgave is nu online te vinden op: http://www.sciencedirect.com/science/journal/13504177/29.

Artist impression van een reinigende bel. Met dank aan Leon Assink.

Artist impression van een reinigende bel.
Met dank aan Leon Assink.


We hebben verschillende gerenommeerde wetenschappers gevraagd om binnen hun expertise de vraag te beantwoorden hoe belletjes nou eigenlijk kunnen schoonmaken: komt dat door de jets of schokgolven die belletjes veroorzaken, of juist door de radicalen die ontstaan?

Het antwoord is dat voor verschillende toepassingen van ultrageluid er verschillende effecten verantwoordelijk zijn. Zowel jets als shockwaves spelen een rol in het verwijderen van vervuilende deeltjes en films (laagjes). Hun onderlinge bijdrage hangt af van de lokale omstandigheden zoals de afstand van de bel tot een wand, de lokale druk en de materiaaleigenschappen. Radicalen spelen vooral een rol in het verwijderen van microbiologische en chemische contaminaties.

Voor de verschillende toepassingen van ultrasoon reinigen is het dus belangrijk om goede kennis te hebben van al deze verschillende effecten, zodat de belletjes optimaal hun werk kunnen doen.

 

Lees ook: “Artikel over ‘Measuring cavitation and its cleaning effect’ in ULTSON”, onderdeel van deze Special Issue.