Ultrasoon reinigen met microbellen

Ultrasoon reinigen vindt plaats door middel van microbellen

USbath

Voor ultrasoon reinigen wordt gebruik gemaakt van ultrageluid: geluidsgolven met een frequentie die hoger is dan 20 KHz. Het is echter niet het ultrageluid zelf dat het schoonmaakwerk doet, maar microbellen die worden gevormd door het ultrageluid (cavitatie). Deze microbellen klappen met hele hoge snelheid ineen op een heel klein gebiedje, waardoor ze enorme krachten kunnen uitoefenen waarmee schoongemaakt kan worden.
Bovendien worden watermoleculen gespleten, waardoor hoog-reactieve radicalen gevormd worden, die chemisch kunnen bijdragen aan het schoonmaakproces.

 

Industrieën:
Metaalbewerking · Ziekenhuizen · Tandartsen · Juweliers · Opticiens · Cleanrooms · Laboratoria · Voedselbewerkingen · Chemische processen · …

Dit principe wordt al decennia gebruikt in ultrasone baden (zie de lijst met industrieën hiernaast), maar helaas voldoet het niet altijd voor moderne miniatuurobjecten of voor de reinheidseisen van de huidige industriële processen. Het grootste probleem is dat de microbellen op willekeurige plekken en momenten verschijnen, oftewel er is geen controle over het schoonmaakproces.

 

De afbeeldingen hieronder laten zien waar cavitatie precies optreedt (gevisualiseerd met sonochemiluminescentie) en waar het schoonmaken het meest effectief zal zijn.

Op de afbeelding is te zien dat de cavitatie niet uniform is verdeeld over dit ultrasone bad. Daarnaast heeft het plaatsen van een mandje een groot effect op de cavitatie. Door het begrijpen van zulke veranderingen kan een ultrasoon bad veel effectiever gemaakt worden, en dit is dan ook onze belangrijkste activiteit.

 

Lees meer over onze nieuwe ultrasone reinigingstechniek.

 

Downloads