Microfluidic chips reinigen

Microfluidica wordt steeds populairder zowel binnen onderzoek als in de industrie. Ze zijn erg geschikt om met kleine volumes aan vloeistof toch analyses te doen en reacties te laten plaatsvinden. Zo kan aan de hand van een druppeltje bloed bijvoorbeeld al de aanwezigheid van bepaalde ziekten gemeten worden. Daarbij kunnen microfluidic chips nu ook uitgebreid worden met optische componenten, sensoren, gaschromatografen, MEMS structuren – oftewel ‘Lab on a chip’.

Microfluidic chip

Microfluidica is een goed voorbeeld van miniaturisering waarbij contaminatie een steeds groter probleem gaat spelen. Kleine deeltjes kunnen bijvoorbeeld al makkelijk een kanaaltje verstoppen, kortsluiting veroorzaken, of een meting significant beïnvloeden.
Reiniging is daarom belangrijk, en ultrasoon reinigen is heel geschikt om juist dit soort kleine structuren schoon te maken. En dat, mits de juiste ultrageluid parameters zijn gekozen, zonder schade aan de structuren.

 

TYPISCH REINIGINGSPROTOCOL
Een typische procedure voor ultrasoon reinigen van microfluidic chips bestaat vaak uit onderstaande stappen1, waarbij de chip en de vloeistof in een bekerglas in het ultrasone bad worden geplaatst.
N.B. Dit is slechts een voorbeeld en niet per se het beste reinigingsprogramma voor uw chip.

 1. zeep-oplossing, 5 minuten (voor het verwijderen van kleine deeltjes)
 2. methanol, 5 minuten
 3. aceton, 5 minuten (om organische restanten te verwijderen)
 4. gedemineraliseerd water, 5 minuten

Na reiniging volgt nog een droogstap (bijv. oven of stikstof), waarna de chips kunnen worden gebruikt, of stofvrij worden verpakt.

1Microfluidic Techniques: Reviews and Protocols, S.D. Minteer, Springer, 2006

Om dit proces nog te verbeteren, kun je onze BuBble bags gebruiken. Chip in BuBble bag in bad
Daarin verloopt de reiniging sneller, omdat er meer belletjes worden gemaakt en er geen bekerglas is dat het ultrageluid deels tegenhoudt. Daarbij is het niet meer nodig om bekerglazen schoon te maken na gebruik en is de kans op cross-contaminatie nul. Ook heb je slechts 50 mL van elke vloeistof nodig, tegen vaak 200 mL of meer in een bekerglas.

 

>> Meer lezen: zie deze RSC Chips&Tips over onze zakjes!

 

 

5 TIPS VOOR REINIGING VAN MICROFLUIDIC CHIPS

 • Gebruik een ultrasoon bad met een hoge frequentie.
  Hoe hoger de frequentie, hoe ‘zachter’ de reiniging is, met minder kans op schade.
 • Gebruik een solvent (ethanol, IPA, etc.) als reinigingsvloeistof.
  Dit maakt het drogen na reiniging makkelijker en laat geen residuen achter. Controleer wel of de materialen dit toelaten.
 • Doe de solvent niet rechtstreeks in het ultrasone bad. Dit vanwege explosiegevaar.
 • Gebruik daarvoor een BuBble bag.
  Betere reiniging, minder kans op cross-contaminatie uit vorige reinigingsbeurten, minder verbruik van chemicaliën.
 • De reiniging is het beste in een ‘hot spot’ van het ultrasone bad, meestal boven een van de transducers. De hot spots zijn op te sporen met cleaning indicators.