Case study: filter reinigen voor waterzuiveringsinstallatie

Voor waterzuivering worden vaak grote filterinstallaties gebruikt. Een specifiek filter waar wij mee in aanraking kwamen bestaat uit duizenden pluizige balletjes waarmee vuil uit het water wordt gefilterd. Na verloop van tijd zitten deze balletjes zelf vol met vuil (zand, fosfaat, ijzer en andere zwevende stofdeeltjes) en regelmatig dit moet verwijderd worden. Momenteel lukt dit nog niet helemaal naar tevredenheid en dus was de betreffende klant op zoek naar alternatieve en geoptimaliseerde manier van reinigen.

Enkele filterballetjes die stofdeeltjes uit het water halen in een waterzuiveringsinstallatie. Binnenin de balletjes zit de vervuiling gevangen en moet daar weer uit verwijderd worden.

Enkele Fuzzyballetjes die stofdeeltjes uit het water halen in een waterzuiveringsinstallatie. Binnenin de balletjes zit de vervuiling gevangen en dit moet weer uit verwijderd worden.

Voor deze klant hebben we testen gedaan met een ultrasoon bad. Al binnen enkele minuten was er verwijdering van de stofdeeltjes uit de balletjes zichtbaar. Na afloop van het ultrasoon reinigen was het stof ook veel makkelijker uit de balletjes te spoelen: de cavitatie in het ultrasoon bad had ervoor gezorgd dat het zand fijner was geworden en dus makkelijker wegspoelde.

Met de uitkomsten van deze testen wordt nu nagedacht over de integratie van ultrasoon reinigen in de grote filterinstallaties.