Olie detecteren met UV-licht

Eerder hebben we geschreven over het detecteren van stofdeeltjes met UV-licht. Deze techniek kan ook gebruikt worden om olie zichtbaar te maken en dus als inspectiemethode na een reiniging.

Met UV-licht is olie op een ferrule of een oppervlak te zien als een witte waas. De blauwe spikkels zijn stofdeeltjes.

Met UV-licht is olie op een ferrule of een oppervlak te zien als een witte waas. De blauwe spikkels zijn stofdeeltjes.

Specifieke oliën waaronder enkele smeermiddelen lichten op als een witte waas als ze worden beschenen met UV-licht in een donkere omgeving. Dit is een fluorescentie-effect: het UV-licht wordt geabsorbeerd door de olie en weer uitgezonden als zichtbaar licht. De intensiteit van de witte waas, en daarmee hoe goed je de olie kan detecteren, hangt sterk af van het type olie en de concentratie. Deze techniek is dus niet voor alle soorten olie geschikt.

De resolutie van deze meettechniek wordt bepaald door de nauwkeurigheid van het oog of andere optiek (microscoop, camera). De zichtbaarheid van de witte olie waas wordt beter als de omgeving zo donker mogelijk wordt gemaakt en als UV-licht met zo hoog mogelijke intensiteit en optimale golflengte wordt gebruikt.
De methode is helaas alleen kwalitatief en vaak ook subjectief, maar is wel een van de weinige beschikbare methodes om olie aan te tonen. Voor onze klanten gebruiken we dit dan ook regelmatig om te bekijken of hun producten schoon zijn geworden.