Hoe vaak moet je een ultrasoon bad verversen?

De vloeistof in een ultrasoon bad wordt snel vies: je haalt tenslotte vervuiling van een voorwerp af. Deze vervuiling vermindert de werking van het ultrasone bad, omdat de belletjes die het reinigingswerk doen liever naar de vervuiling gaan dan naar het voorwerp dat je wilt reinigen. Daarnaast kan het vuil weer aan het voorwerp gaan plakken zodra je die uit het bad haalt. Een ander nadeel is dat de vervuiling wat op de bodem is belandt, daar gaat schuren tijdens volgende reinigingsbeurten, waardoor het bad snel verslijt.

Ultrasoon bad met zichtbaar vies water.

Ultrasoon bad met zichtbaar vies water.

Het is daarom verstandig om regelmatig het ultrasone bad te verversen. Hoe vaak hangt af van de mate van vervuiling tijdens een reinigingsbeurt, maar zeker na een tiental reinigingen en het liefst zelfs elke keer. Om te meten of de vloeistof aan vervanging toe is, kun je onze cleaning indicators gebruiken: in een vieze vloeistof wordt de indicatorkleur minder goed verwijderd en is je vloeistof aan verversing toe. Er zijn ook geavanceerdere methoden zoals het meten van de elektrische geleidbaarheid; zolang die verandert zit er vervuiling in het water.

Om het verversen wat makkelijker te maken, kun je een glazen/metalen bakje in het ultrasone bad plaatsen, zodat slechts een kleine hoeveelheid vloeistof nodig is. Nog beter is om hiervoor onze BuBble bags te gebruiken, die speciaal voor dit doel zijn ontworpen.