Ultrageluid in een ultrasoon bad

In een ultrasoon bad zorgen enkele piezo’s (luidsprekers) voor trillingen met een frequentie hoger dan 20 kHz. De simulatie hieronder laat (sterk vertraagd) zien hoe het ultrageluid veld er uit ziet in een bad met twee piezo’s.

Simulatie van de akoestische druk in een ultrasoon bad met twee piezo's (zwart).

Computersimulatie van de akoestische druk in een ultrasoon bad met twee piezo’s (zwart).

 
crosssections_colorbar


Er ontstaat een staande golf in het bad met plekken waar de druk hoog is (zogenaamde buiken; rood en blauw) en locaties er tussen in waar de druk niet zo hoog wordt (knopen; geel/groen). Op de plek waar de druk wel hoog wordt, is de meeste kans op het vormen van belletjes en dus reiniging.
Sommige ultrasone baden hebben een sweep functie, wat die staande golven reduceert en een meer homogeen ultrageluid veld oplevert, maar met een lagere druk. Een betere methode is om een object op- en neer te bewegen en zo de staande golven optimaal te gebruiken. Dit kan worden gerealiseerd met ons bewegende statief.

De simulatie laat ook de zogenaamde hot spots zien: in de dwarsdoorsnede bovenaan in de afbeelding zijn twee donkere plekken te zien precies boven de piezo’s. Daarnaast zitten nog enkele kleinere hot spots. Ook hier geldt weer dat binnen de hot spots de meeste kans is op cavitatie en dus reiniging.

Het doorrekenen en meten van uw ultrasone bad kunnen wij voor u doen, zodat u vervolgens weet waar en hoe uw object het beste gereinigd kan worden.
Een simulatie zoals hierboven kunnen we ook uitvoeren om te zien wat er binnenin het object gebeurt wat u wilt reinigen.