Case study: Ferrules vetvrij maken

Ferrules uit knelfittingen die ultrasoon zijn gereinigd om ze vetvrij te maken voor farmaceutische toepassing.

Ferrules uit knelfittingen die ultrasoon zijn gereinigd om ze vetvrij te maken voor farmaceutische toepassing.

Ferrules zijn de onderdelen van knelfittingen die samengeknepen worden om een passende aansluiting van de fitting te maken. Op die ferrules (zie hiernaast) zit vaak nog smeermiddel vanuit het productieproces. Dit is meestal niet zo’n probleem, tenzij de ferrules in een farmaceutische installatie moeten komen: dan wordt er geëist (o.a. vanuit de FDA-normen) dat ze compleet vet-vrij zijn.

Om dit te realiseren met ultrasoon reinigen, hebben wij voor de betreffende klant een protocol uitgewerkt volgens de ASTM standaarden. In dit protocol staan alle reinigingsstappen en materialen (reinigingsvloeistof, ultrasone bad, temperatuur, inspectielamp) beschreven om tot een vetvrij resultaat te komen. Strikte naleving van dit protocol zorgt ervoor dat het smeermiddel verwijderd wordt, dat ook de reinigingsvloeistof na een dubbele spoelstap weg is, dat de ferrules vlekvrij gedroogd worden en dat ze tenslotte schoon verpakt worden. Overigens bleken onze BuBble bags hier een zeer nuttige tool om met verschillende vloeistoffen te kunnen werken binnen hetzelfde ultrasone bad.
Onze klant is tevreden met het protocol en kan nu op een snelle manier aan schone ferrules en andere koppelstukken komen.

Alle stappen zijn gecontroleerd aan de hand van UV-inspectie, waarbij geen vetten meer te zien waren. Maar de nauwkeurigheid van optische inspectie bepaalt uiteindelijk of de reiniging goed genoeg is verlopen. Betere nauwkeurigheid zou geavanceerde analyseapparatuur vereisen, maar de vraag blijft altijd: wanneer is het schoon? Oftewel, wat is de aanvaardbare hoeveelheid resterende vervuiling en kan dat wel gedetecteerd worden?