De juiste cleaning indicator selecteren

vaatwasserIedereen heeft tegenwoordig wel een vaatwasser in huis. Maar controleert u elk kopje en schoteltje of het er wel schoon uit komt? Vaak is het gewoon niet mogelijk om dat te doen. Dat probleem speelt ook in ziekenhuizen, waar dagelijks medische instrumenten moeten worden gereinigd. En denk eens aan high-techbedrijven waar bij voorbeeld kleine schroefjes stofvrij gemaakt moeten worden.

Voor dit soort situaties zijn cleaning indicators bedacht. Dit zijn testvoorwerpen die bij elke wasbeurt meegedraaid worden en direct na afloop aangeven of de lading schoon is. OP die manier werken ze als kwaliteitscontrole. Het is dan wel van groot belang dat de cleaning indicator representatief is voor de vervuiling op de lading, dus dezelfde moeilijkheidsgraad heeft. Daarnaast moet de cleaning indicator bruikbaar zijn voor de type reiniging: vloeistof, borstels, hitte, plasma, etc.

 

Hieronder een aanbeveling voor de keuze van de juiste moeilijkheidsgraad van cleaning indicators die wij leveren namens gke, maar deze aanbeveling is net zo goed bruikbaar voor andere cleaning indicators.

gke cleaning indicator die niet, gedeeltelijk of volledig is afgewassen.

gke cleaning indicator die niet, gedeeltelijk of volledig is afgewassen.


De juiste moeilijkheidsgraad indicator moet in een eerste test worden gekozen. Deze indicator moet volledig afgewassen zijn als het wasprogramma goed is verlopen, en gedeeltelijk of niet afgewassen zijn als de reiniging is mislukt.

Om de meest geschikte cleaning indicator te kiezen, moeten alle vier de indicator niveaus een keer getest worden op de moeilijkst bereikbare locatie (de worst-case locatie). Deze indicatoren moeten meedraaien met een wasprogramma dat zeker weten goed verloopt (bijvoorbeeld direct na een keuring). De indicator die vervolgens net helemaal afgewassen is, is in principe geschikt om in het vervolg de reiniging te monitoren.

Om zeker te weten dat de gekozen indicator geschikt is, moet gecontroleerd worden of de indicator ook een negatief resultaat laat zien als er iets misgaat. Om dat te testen kan bijvoorbeeld het wasprogramma voortijdig beëindigd worden, de (hoeveelheid) reinigingsvloeistof worden veranderd of de temperatuur worden aangepast. De indicator zou in dat geval niet volledig afgewassen moeten worden.