Waarom een jong bedrijf aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) doet?

“Als startend bedrijf hebben jullie het al druk genoeg: boekhouding, klant bezoek etc. etc., waarom besteden jullie dan ook nog tijd aan maatschappelijk ondernemen, kunnen jullie je tijd niet beter anders invullen?”

Dat is de vraag die we toch regelmatig krijgen. Dat je aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) doet als volwassen bedrijf, dat wordt in onze huidige maatschappij bijna verwacht, maar als jonge onderneming? Toch hebben wij dit in onze missie en visie staan. Naast dat wij graag onze positieve invloed willen aanwenden om de regio Twente en de werkgelegenheid te promoten, willen we ook ons steentje bijdragen aan de maatschappij om ons heen. We kunnen immers als bedrijf niet optimaal functioneren als de maatschappij niet meebeweegt met ons.

Om MVO in te bedden in je bedrijf is niet altijd makkelijk. Op internet is een handige website waar je gebruik van kunt maken, waar stapsgewijs uitleg geven wordt.

MVO logo

MVO is sinds 2010 vastgelegd in een vastomlijnd kader: de ISO 26000 richtlijn voor MVO. Dit is een richtlijn voor het implementeren van MVO in een organisatie. In die richtlijn staan zeven MVO-kernthema’s die in iedere organisatie aandacht moeten krijgen:
1. Bestuur van de organisatie
2. Mensenrechten
3. Arbeidsomstandigheden
4. Milieu
5. Eerlijk zakendoen
6. Consumentenaangelegenheden
7. Betrokkenheid bij de ontwikkeling van de gemeenschap

 

Als startend bedrijf begin je vaak klein met MVO. BuBclean bestrijkt op dit moment drie pijlers:

1. Milieu
We proberen producten die wij in ons assortiment hebben zo milieuvriendelijk te produceren. recycleVoorbeelden:

  • De indicator strips van gke zijn niet milieuverontreinigend. De strips kunnen bij het plastic afval en de afwasbare laag is niet milieubelastend.
  • Voor de BuBble Bags zijn we op zoek naar milieuvriendelijk plastic. Daarnaast wordt in veel gemeenten in Nederland het plastic apart ingezameld voor recycling. Al onze BuBble Bags kunnen bij het plastic afval. Een andere bijkomstigheid is dat door gebruik van de BuBble Bag de klant minder chemicaliën gebruikt bij het reinigingsproces

2. Eerlijk zakendoen
Dit is voor ons vanzelfsprekend: zonder eerlijk zaken doen is het bouwen van een goed, stabiel bedrijf niet mogelijk, in onze ogen.

3. Betrokkenheid bij de ontwikkeling van de gemeenschap.
nldoet2015Dit doen we door deel te nemen aan de actie NLDoet en de de Slingerbeurs in Hengelo.

 

In de toekomst verwachten we meer pijlers te gaan betrekken binnen onze bedrijfsvoering. Door nu al te starten met MVO hopen we dat dit de komende jaren in ons bedrijfs-DNA gaat zitten.